Ga naar hoofdinhoud

Inleiding

Het optimaliseren van je project is een belangrijke factor voor de toegankelijkheid voor de bezoeker. Wanneer een project niet snel, of snel genoeg inlaad kan het zijn dat bezoekers van je project afhaken en de website verlaten. Als een project of plan niet vlot draait of inlaad is er vaak niet één schuldige aan te wijzen, maar is het een opeenstapeling van factoren die bijdragen aan de performance. Hieronder zie je een aantal factoren die vaak gerelateerd zijn aan de toegankelijkheid van je project of plan.

Optimaliseren van de inlaadtijd

Met inlaadtijd wordt de tijd bedoelt die het kost om een project of plan volledig in te laden.

Hoe snel een project inlaadt zijn van de volgende factoren afhankelijk:

  • Internetverbinding

Je snelheid van je internetverbinding is erg belangrijk. Zo maakt het verschil hoe je verbinding verloopt: via WiFi of bedraad, waarbij die laatste in de regel sneller is. Online speedtests kunnen redelijk aangeven wat je down/up snelheid is. Hoe sneller, hoe beter.

  • Aantal texturen die gebruikt worden in de situatie

  • Aantal verschillende gebruikte decoraties en/of meubels

Ook het aantal verschillende soorten decoraties en meubels heeft impact op de laadtijd. Ook hier is de regel: hoe meer verschillende decoraties en/of meubels worden gebruikt, des te meer er gedownload dient te worden en des te langer de inlaadtijd. Een belangrijke aanvulling hierop is dat er wel een verschil zit op het gebied van performance tussen het gebruik van objecten in de decoratie categorie en de meubel categorie.

  • Aantal verschillende configurables of modellen aanwezig in de situatie

Het aantal verschillende configurables in een situatie heeft ook impact op de tijd die nodig is om het project in te laden. Hoe minder configurables er zijn, hoe sneller het project doorgaans inlaad omdat er simpelweg minder totale (groepen)data nodig is. Afhankelijk van je project en, indien mogelijk, probeer configurables bij elkaar in te combineren als zijnde één type waarbij je bouwnummer specifieke elementen (zoals gevels) op basis van een functionele optie aanroept. Verschillende voorgevels binnen één configurable Je hebt dus niet per se een andere configurable(s) nodig per bouwnummer of in het geval van een tussen- of hoekwoning. Uitzondering daarop is wanneer de beukmaten onderling verschillen.

Optimaliseren van de performance (snelheid)

Met performance wordt bedoeld: de snelheid waarmee je met je muis om je project of plan heen kan draaien. Hoe snel een project draait (frame rate) zijn van de volgende factoren afhankelijk:

  • Hardware

De snelheid waarmee de (configurator) projecten en plannen draaien zijn ook sterk afhankelijk van de kracht van met name de CPU van je hardware. Hoewel Innobrix ook activiteiten uitvoert op de GPU van je hardware is met name de CPU van je apparaat die het renderen van geometrie verzorgt. In het geval van een laptop of notebook wil je er in ieder geval voor zorgen dat je niet werkt in een energiebesparende stand, maar juist in een ‘power’-modus.

  • Modelkwaliteit en mate van detaillering

Een sterk bepalende factor is de hoeveelheid geometrie die meegestuurd wordt vanuit Revit. Een goede regel om de snelheid van je projecten te verbeteren is allereerst niet te exporteren wat je ook niet ziet. Denk bijvoorbeeld aan vloerverwarmingselementen en annotaties. Ook is het beter als er elementen zijn die je kan uitwisselen met een lagere LOD. Hier kun je denken aan een gedetailleerde wasmachine / droger (met allerlei display elementen en knoppen) die je uitruilt met bijvoorbeeld een witte massa. Voorbeeld van een LOD. Van een hoge naar lage detaillering. LOD

  • Aantal Woningen binnen een project of plan

Dit is in principe de meest bepalende factor op het gebied van de draaisnelheid van het platform. Hoewel het Innobrix veel techniek en optimalisatie technieken toepast is het nog steeds belangrijk om het aantal Woningen in je situatie in de gaten te houden. Vrijwel in alle gevallen zijn je Woningen (eigenlijk de Configurables die hier aan hangen) de meest zware objecten in je plan of project. Als je project te zwaar wordt of aanvoelt kan het wellicht lonen om je project op te splitsen over 2 linkjes (projecten). Van ‘Bouwnummer 1 t/m 20’ zou je dan gaan naar ‘Bouwnummer 1 t/m 10’ + ‘Bouwnummer 10 t/m 20’.

  • Hoeveelheid verschillende decoraties en/of meubels

Naast impact op de inlaadsnelheid heeft het aantal verschillende decoraties en meubels impact op de snelheid van de projecten en plannen. De categorie decoratie (dus niet meubels) is daarbij een beetje speciaal omdat hier een speciale techniek genaamd ‘instancing’ door Innobrix wordt toegepast zodat de Innobrix Viewer beter draait voor een eindgebruiker. Dit instancing wordt niet gebruikt in de Editor en geldt ook niet voor meubels. Dus een goede leidraad zou zijn: probeer het aantal meubels in een woning tot een minimum te beperken (zeker in een project met veel Woningen) en probeer weinig verschillende soorten decoraties te gebruiken waarbij je wél veel kopieën van dezelfde decoratie kan gebruiken (zoals heggen).

  • Intranet Het kan ook zijn dat je gebruikt maakt van een intranet zoals CITRIX. Vaak wordt er (grafische) performance niet ondersteund. Mocht je problemen ervaren met de perfomance van de configurator, probeer het dan eens buiten het intranet om.