Ga naar hoofdinhoud

Materiaal- en Textuurbibliotheek

Materialen en Texturen

Alle (geometrische) elementen die vanuit Revit worden geëxporteerd worden naar Innobrix door middel van een .IBX-bestand bevatten een eigenschap genaamd Materiaal. Een Materiaal zorgt voor de 3D visualisatie van dat element binnen de Innobrix omgeving.

tip

Alle materialen die aanwezig zijn op je model zijn beschikbaar over de gehele Bibliotheek waarin je het model importeert. Als je dus een materiaal zoals g2_metselwerk vaker hergebruikt over verschillende modellen maar project- of planspecifieke texturen gebruikt is het verstandig om dit via een Functionele optie in de vorm van een Materiaalwissel op te lossen.

Materialen

Zo kan bijvoorbeeld een Wall-element in Revit het materiaal genaamd g2_metselwerk bevatten. Of, wanneer er in Revit géén expliciet materiaal is toegewezen aan een bepaald element, dit materiaal terugvalt op een (generieke) System Family materiaal. Vaak zie je dit dan ook terug in de benaming zoals Generic Models Material #7F7F7FF of iets in de richting.

Eigenschappen van een Materiaal

Een materiaal in Innobrix bevat een aantal eigenschappen, namelijk:

Naam

Naam van het materiaal.

Kleur

Basis kleur van het materiaal.

Emissive

Secundaire kleur van het materiaal dat gebruikt wordt om een kleur 'uit te stralen'. (N.B. dit zorgt er niet voor dat het materiaal licht gaat geven.)
example
Kleur
example
Emissive

Tweezijdig

Zet het aan om een materiaal aan twee kanten te tonen; te gebruiken als 'quick fix' wanneer je bijvoorbeeld het onderstaande probleem hebt.
example
Tweezijdig uit
example
Tweezijdig aan

Transparant

Is het materiaal transparant (zoals bijvoorbeeld glas)?

Alpha Test

Het moment waarop een materiaal met een alpha kanaal wordt gezien als doorzichtig/opaak.

Opacity

De mate van transparantie van het materiaal. 0 is volledig transparant, 1 is volledig opaak.
example
Opacity

Roughness

De waarde die de ruwheid van een materiaal vertegenwoordigd. 0 is volledig ruw, 1 is glad als een biljartbal.

Metaalheid

De waarde die het materiaal een metaalachtig reflecterend effect geeft.
example
Ruw, nonmetallic
example
Glad
example
Metallic

Textuur

De textuur die op het geselecteerde materiaal is toegepast.

Herhaal X, Y

Aantal keer dat de textuur moet worden weergegeven op 1 meter over de X- en/of Y-assen.

Verplaats X, Y

Verplaatsing van de textuur over de X- en/of Y-assen (horizontale en verticale verplaatsing).

Hoek

De draaiing van de textuur (in graden).
example
(Basis) Textuur
example
Herhaal X, Y
example
Verplaats X
example
Verplaats Y
example
90° Gedraaid
info

Een Textuur is dus een eigenschap van een materiaal. Een Materiaal kan getoond worden zonder textuur, maar een textuur kan nooit getoond worden zonder bovenliggend materiaal.

Aanmaken van een Materiaal

Naast het toevoegen van materialen vanuit een .IBX-bestand kun je als gebruiker ook handmatig materialen toevoegen in de materiaalbibliotheek. De materialen die handmatig worden toegevoegd worden voornamelijk gebruikt bij een material switch.

Door een afbeelding te uploaden binnen de materiaal-bibliotheek voeg je handmatig een materiaal toe. Sleep met je linker muisknop de afbeelding vanaf jouw computer naar de content browser, categorie: "materialen". De naam die is toegewezen aan de afbeelding op jouw computer wordt automatisch overgenomen in de materiaal-bibliotheek.

Aanmaken van een materiaal

Automatisch toegevoegd

De textuur die is gekoppeld aan het toegevoegde materiaal wordt automatisch toegevoegd aan de textuur-bibliotheek.

Texturen

Vanaf het kopje Texturen in het Materiaal-eigenschappen paneel kun je feitelijk spreken van Textuur-eigenschappen. Texturen zijn bedoeld om je model visueel aantrekkelijk te maken voor de bezoeker van jouw configurator. Niet alle plaatjes die je (online) vindt zijn echter altijd geschikt als texuur zijnde.

Texturen uit Revit

Texturen komen niet mee vanuit Revit wannneer deze al in Revit zijn gekoppeld aan een materiaal. De reden hiervoor is dat de resolutie van de texturen die Revit gebruikt te klein is om visueel aantrekkelijk te kunnen zijn.

Textuur specificaties

Waaraan moet een goede textuur voldoen?

  • Een textuur mag in de regel niet groter zijn dan 1024 px * 1024 px. Hoewel grotere texturen in principe geaccepteerd worden door het systeem, zijn deze afmetingen af te raden doordat het significante impact kan hebben op de laadtijd van een project of plan.
  • Een textuur kleiner of gelijk aan bestandsgrootte van 1 mb.
  • Een .jpg of .jpeg bestand hebben de voorkeur, tenzij er transparantie aanwezig is binnen de textuur. Dan is een .png noodzakelijk. In veruit de meeste gevallen zul je echter een .jpg gebruiken. Andere formaten zoals .avif, .pdf, .bmp worden niet ondersteund.
  • Een goede textuur is 'naadloos' (seamless). Dat betekent dat als de textuur zich herhaalt, er geen duidelijke randen of naden zichtbaar zijn.

Textuur toewijzen aan een materiaal

De texturen die worden ingeladen kunnen gekoppeld worden aan de materialen in de materiaal-bibliotheek. Door een textuur te koppelen aan een materiaal worden de texturen weergegeven op de Woning en kunnen deze later gebruikt worden bij een material switch.

Open hiervoor opnieuw de textuur-bibliotheek in de Content Browser van jouw project.

Tip: Gebruik bij het zoeken naar een specifiek materiaal op een configurable de materiaal kiezen functionaliteit. Druk op de "I" toets en klik vervolgens met de cursor op bijvoorbeeld het dak van de configurable. Aan de rechterzijde van het scherm verschijnt het eigenschappen venster met het desbetreffende materiaal. In plaats van de gehele materiaal-bibliotheek door te bladeren, wordt op deze wijze binnen enkele seconden het juiste materiaal getoond.

(Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het materiaal dat je wil koppelen aan een textuur handmatig te selecteren in de materiaal-bibliotheek.)

Sleep de gewenste textuur vanuit de textuur-bibliotheek naar het eigenschappen venster van het geselecteerde materiaal. Zorg ervoor dat de textuur die je verplaatst met de linker muisknop wordt losgelaten bij de eigenschap: "textuur".

Textuur toepassen op een materiaal